CORONA VİRÜS SALGINI NEDENİYLE BAROMUZCA ALINAN ÖNLEMLER

Tüm Dünyayı ve Ülkemizi etkileyen corona virus salgını ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan edilmiştir.

Ülkemizde salgını önlemeye korunmaya yönelik zorunlu tedbirlerle ilgili yetkili yetkili kurumlarca yapılacak duyuru ve önlemlere uyulması son derece önemlidir.

Hakimler ve Savcılar Kurulu 13 Mart 2020 tarihli yazısıyla, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesi ile gerekli görülen hallerde segbis uygulaması kullanılması yönünde tavsiye kararı almıştır.

Bu kapsamda olmak üzere, Baro Başkanlığımız tarafından Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı ile yapılan görüşmelerden sonra varılan mutabakat çerçevesinde, Mahkemelerce 31 Mart 2020 tarihinde yeniden karar oluşturulması kaydı ile, aşağıdaki hususların meslektaşlarımıza duyurulması gerekmiştir;

1) 31 Mart 2020 tarihine kadar olan Hukuk Mahkemelerindeki tüm duruşmalar ile Ceza Mahkemelerindeki tutuksuz işlere ait tüm duruşmalar avukatlardan mazeret dilekçesi vermeleri istenmeksizin ileri bir tarihe ertelenmiştir.

Şu kadar ki;

a) Erzincan Adliyesinde 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Kadastro Mahkemesi, İnfaz Hakimliği, İcra Hukuk Mahkemesi ve İcra Ceza mahkemesinde duruşmalar ve diğer işlerin devam edeceği bildirilmiştir.

b) Erzincan Adliyesindeki diğer mahkemeler ile ilçe adliyelerindeki mahkemeler dahil, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar hariç olmak üzere, 31 Mart 2020 tarihine kadar duruşmalar ertelenmiştir.

2) Mahkemelere mazeret dilekçesi gönderilmesi gerekmeyecektir.

Yine de bir hak kaybına yol açılmaması için mazeret dilekçesi verilmesi uygun düşecektir.

3) Kararlık dosyalar için tam gün mazeret dilekçesi ve yoklukta karar verilmesi talep edildiğinde buna uygun davranılacaktır. ( İcra Hukuk Mahkemesi ve İcra Ceza Mahkemesi )

Duruşma yapacağı bildirilen mahkemeler gönderilen mazeretleri diğer tarafın kabulüne gerek olmaksızın kabul edeceklerdir.

4) Ertelenen duruşma günleri UYAP üzerinden öğrenilebilecektir.

Ortak bir karar olmamak üzere Mahkemeler, başka yollarla da (SMS , e-tebligat) duyuru yapacaktır.

5) Tutuksuz sanıklı ceza dosyaları da diğerleri gibi ertelenecektir.

6) Yasal gereklilikler karşısında, Ceza Mahkemelerindeki tutuklu sanık bulunan dosyaların duruşmaları görülecektir.

Meslektaşlarımız duruşmalara katılabileceklerdir.

Sanıkların, müştekilerin, tanıkların beyanları, sorgu ve ifadeler SEGBİS yoluyla alınacaktır.

7) Meslektaşlarımızın 31 Mart 2020 tarihine kadar zamanaşımı/ hak düşürücü süre ve benzeri zorunlu haller dışında dava açılması dahil ek iş yükü gerektiren çalışmaları ertelemeleri önerilmektedir.

8) Olası ise bu konumdaki davalar ile ihtiyati haciz/tedbir dışında “yeni” talepler açılmamalıdır.

9) Bu süreçte, meslektaşlarımızın mahkemelerce karar oluşturmalarını sağlayacak herhangi bir talepte bulunmamaları, bu yolda mahkemelere ve kalemlere baskı yapmamaları tavsiye edilmektedir.

10) Duruşmalarda yoğunluk olmaması için avukat dışında duruşmalara katılacak olanlar için “aleniyet” gözetilerek sınırlama getirilebilecektir.

11) Bu genel mutabakata rağmen, duruşma yapmak konusunda kararlı çok az sayıda mahkeme olabileceği gözetilerek meslektaşlarımızın önümüzdeki bir kaç gün için dosyalarındaki gelişmeleri UYAP üzerinden izlemeleri yararlı olacaktır.

12) Yoğunluğun arttırılmaması bağlamında aynı duyarlılığın icra müdürlüklerinde de gösterilmesi gerekmektedir.

13) Fiili ihtiyati haciz işlemleri ile gecikmesinde sakınca olan fiili haciz talepleri dışındaki haciz taleplerinin bir süre ertelenmesi önem arzetmektedir.

14) Bu süreçte stajyer meslektaşlarımız için adliyelerde devam zorunluluğu aranmayacaktır.

Meslektaşlarımız sadece mahkeme değişim günü bu değişimi sağlamak üzere adliyeye gelmelidir.

15) Alınan tüm önlemler, adliyelerdeki yoğunluğun azaltılmasına dönük olmakla, bağlı çalışan avukatlarla stajyerlerin de adliyelere gönderilmemesi konusunda hassas davranılması tavsiye edilmektedir.

Bu bağlamda evden çalışılması da dahil olmak üzere, bağlı çalışan meslektaşlara ve stajyerlere bu süreçte izin verilmesinin çok önemli ve amaca uygun olacağı değerlendirilmektedir.

16) Hastalığı, yaşı ve benzeri sebeplerle, bu süreçte işlerini takip edemeyecek meslektaşlarımızın durumlarını Baroya bildirmeleri halinde işlerinin takibi ve/veya işleri takip edecek avukat tayininde yardımcı olacağımızı bildiririz.

17) Baro odalarımız düzenli olarak dezenfekte edilecektir.

18) Asansörlerin tercih edilmemesi yerinde olacaktır.

19) 13 Nisan 2020 tarihine kadar acil ve zorunlu durumlar haricinde adli yardım başvurusu alınmayacak, mevcut başvurulara ilişkin toplantı yapılmayacaktır.

Vatandaşlarımızdan bu süreçte kendileri ve ailelerinin sağlığı açısından zorunlu olmadıkça adliye ve kalabalık kurumlara/ortamlara gelmemeleri, tutuklu duruşmalara gelmemeleri, sosyal medyada her paylaşıma itibar edilmeyip sadece resmî makamların açıklamalarının dikkate alınması ve sosyal medya üzerinden ilgili yetkililerin ve sağlık çalışanlarının çalışmalarını sekteye uğratacak, motivasyonlarını bozacak paylaşımlarda bulunulmamasını istemekteyiz.

Ülke olarak bu süreci en kısa sürede atlatmamız için toplum olarak işbirliğine ihtiyacımız bulunmaktadır.

Yayılmayı önlemek için, meslektaşlarımızın gerekli özen, hassasiyet ve anlayışı göstermelerini, zorunlu olmadıkça  yoğunluğu artıracak hiç bir iş veya işlem yapılmamasını, taleple bulunulmamasını meslektaşlarımızdan rica ederiz.

Oluşabilecek her yeni uygulama ve durum tüm meslektaşlarımıza anında duyurulacaktır.

Gelişmelere göre yeni bilgilendirmeler de yapılacaktır.

Meslektaşlarımıza sağlık dileklerimizle sunarız.

Saygılarımızla.

Tarih : 16.03.2020