TBB VE BAŞKANIMIZLA BİRLİKTE 31 BARO BAŞKANI GÜNDEMDE TARTIŞILAN ‘BAROLARIN YAPISI VE SEÇİM SİSTEMİ’ ODAKLI AVUKATLIK KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ HUSUSUNDA ADALET BAKANI İLE BİRARAYA GELDİ

BAROLAR TOPLUMUN AVUKATIDIR, SESİDİR

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve aralarında Erzincan Barosu Başkanımız Av. Adem Aktürk’ün de olduğu 31 Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, 1 Haziran 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan fikirleri aktarmak üzere Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile görüştü.

Toplantıya 80 baroyu temsilen Başkanımız Av. Adem Aktürk’ün yanı sıra Adana, Aksaray, Eskişehir, Kayseri, Kırşehir, Sivas, Afyonkarahisar, Denizli, İzmir, Muğla, Amasya, Çorum, Düzce, Giresun, Karabük, Kastamonu, Ordu, Trabzon, Zonguldak, Erzurum, Malatya, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ barolarının başkanları katıldı.

Yaklaşık üç saat süren toplantıda baro başkanları baroların yapısına ilişkin kamuoyundaki tartışmalarla ilgili görüşlerini paylaştı.

Başkanımız Av. Adem Aktürk, çoklu veya alternatif baro, nispi temsil, Avukatlık Kanunu’nun 76., 95. ve 110. maddelerinde değişiklik ve barolara üye kayıt zorunluluğun kaldırılmasının amaçlandığı düzenlemenin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Bütün dünyanın Covid-19 küresel salgınıyla boğuştuğu, işsizlik, istihdam ve ekonomik sorunların had safhaya ulaştığı bir süreçte, Baroların yapısının ve seçim sistemlerinin değiştirilmesi tartışmalarının gündeme getirilmesinin yanlışlığına değindi.

Avukatların ve meslek örgütü Baroların öncelikli sorununun bu olmadığına işaret etti.

Uzun yıllardır hiçbir ekonomik ve mesleki sorununa kalıcı çözüm üretilmeyen Avukatların sorunlarının katlanılamaz ve taşınamaz bir boyuta geldiğini ifade etti.

Başkanımız Av. Adem Aktürk, “Vatandaşlarımızın adil yargılanma hakkının, hak arama özgürlüğünün ve savunma hakkının temsilcisi ve güvencesi olan biz Avukatlar ve Barolardır. Barolar halkın sesidir.” dedi

ORTAYA ÇIKMIŞ BİR TEKLİF YOK'

Toplantıda konuşan Bakan Gül, Türkiye'de yargı güveninin artmasında avukatlık mesleğinin çok önemli yer tuttuğunu bildirdi. Avukatlık mesleğinin temelinin savunma olduğunu belirten Gül, "Savunma mesleğinin güçlenmesi yargıya, adalete olan güveni artıran temel unsurlardan birisidir. Biz bunu hep önemsedik. Çalışmalarımızda, gerek yargı reformu başlıklarımızda, gerek uygulamamızda bu konuda daha da güçlenmesine yönelik tüm adımları atmaya çalıştık. Meclis'te çalışmalar, yapılan değerlendirmeler var ama ortaya çıkmış bir teklif yok. O yüzden bunun zamanlaması da çok değerli. Teknik olarak da baroların saygınlığı, avukatlık mesleğinin saygınlığı ile ilgili ne gerekiyorsa onu yapacağız" dedi.

BAKAN TEK TEK NOT ALDI

Basına kapalı gerçekleşen toplantıdan yansıyan bilgilere göre toplantıya katılan baro başkanları genel olarak teklifin geri çekilmesini ve Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılacaksa bu değişikliğin barolarla görüşülerek müzakere edildikten sonra yapılmasını talep ettiler. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, toplantıda konuşan baro başkanlarının görüşlerini ve önerilerini teker teker not aldığı da belirtildi.

Tarih : 12.06.2020